Reseförsäkringar
Om du ska ut och resa är det viktigt att du har koll på vad som gäller angående reseförsäkringar och EU-kortet. Tänk också på att det är skillnad på att resa en vecka till London, att backpacka runt i Asien i ett halvår och att flytta utomlands.
Resa utomlands
Idag kan vi med några klick beställa en billig biljett till Indien, Prag eller Köpenhamn, för att några dagar senare sitta på flyget. Samtidigt som det är enkelt att resa finns det mycket information och kunskap som är viktig att ha, både kring resmålen men också kring själva resandet. Det är också viktigt att företag som skickar ut anställda ser till att de anställda har rätt försäkring när de jobbar utomlands. Ett tips är att låta chefer och medarbetare gå chefs- och kommunikationskurser via E-learning hos Kompetensexpress – då säkerställs att både ledning och medarbetare har den kunskap som de behöver, vare sig de är på hemmaplan i Sverige eller ute i världen.
Sjukvård utomlands
Sverige har på det hela goda avtal med andra länder ifall du som svensk medborgare blir sjuk, men det fråntar inte ditt eget ansvar att ha en egen reseförsäkring när du reser utomlands. I de flesta hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i nittio dagar och det räcker för de flesta. Utan sjukförsäkring kan resan bli en mycket dyr affär.
Som svensk och EU-medborgare bör du också ta med ditt EU-sjukvårdskort – som du beställer gratis från försäkringskassans hemsida – då får du sjukvård över hela EU. Om du inte haft med dig ditt EU-kort brukar det kunna lösas genom Försäkringskassan, men det kan innebära att du behöver kunna lägga ut för vården på plats.
Du bör också se över din försäkring ifall du ska vara i USA en längre tid. Förutom att sjukvård kan bli en mycket dyr affär i USA, så är risken att bli stämd en realitet. Deras juridiska system är uppbyggt mycket kring stämningar och du bör – måste! – ha en försäkring som också täcker det. Det innebär självklart en dyrare premie, men i längden vinner du på det.
Längre resor
Om du ska göra en längre resa bör du kontakta ditt försäkringsbolag och uppgradera din försäkring. Det finns mycket som du kan spara in på: kläder, mat, boende, ta buss istället för att hyra en bil, men reseförsäkringen är inte en av dem. Det klokaste är rent av om du kan betala den ett år i förväg, då resor tenderar att kosta mer än vad man beräknar. När du kontaktar ditt försäkringsbolag bör du både berätta vilka länder som du ska resa till – ifall det är något land som kräver högre premie – och om du planerar att göra högriskaktiviteter som hoppa fallskärm, dyka eller dylikt. Ta reda på allt i förväg, läs det finstilta och se till att du verkligen har förstått vad som gäller – du kommer inte vinna mot försäkringsbolagets jurister om du kört motorcykel i 200 km/h i terräng, krockat, mirakulöst överlevt – och juristerna anser att det är en riskfylld aktivitet på ditt eget ansvar.