Skidresor, försäkringar och EU-kort

Att åka skidor eller utöva annan vintersport är något som lockar många, och med det klimatet vi har i södra Sverige så gäller det oftast att åka en bit iväg för att få tag på snöiga backar eller en bit fjäll man kan åka i. Det är heller inte ovanligt att man söker sig utomlands för alpina äventyr, och vi har fina skidanläggningar i både Norge och Finland.

Här i Sverige har vi Tärnaby, norra Sveriges största skidort med möjlighet att utöva allt från utförsåkning, snowboard, långfärdsskidor och snöskoter till andra vintersporter. För att ta sig dit kan man smidigt flyga mellan Stockholm och Tärnaby och förkorta restiden enormt. Vem har tid att sitta i en bil i oändligt antal timmar när man vill komma fram så snabbt som möjligt?

Ska man däremot utanför landets gränser för en skidsemester så kan det vara bra att ha en reseförsäkring som täcker olyckliga händelser. Detta ingår vanligtvis i vår hemförsäkring, men vad som mer specifikt ingår är upp till de olika försäkringsbolagen. Där får man titta runt och se vad man har och vad man kanske behöver. Man kan alltid köpa till extra reseförsäkringar om så behövs.

 

Skulle olyckan vara framme och man skadar sig så illa att man behöver uppsöka läkare så är ett EU-kort en bra handling att ha med sig. Detta beställer man hos Försäkringskassan helt gratis. Kortet gäller inom EU/EES och Schweiz och ger dig rätt till sjukvård och tandvård på samma villkor som landets egna medborgare. EU-kortet gäller för vård som inte kan vänta tills du kommer hem, även om det inte är helt akut. Det kan gälla kroniska sjukdomar, provtagning och liknande också. EU-kortet gäller hos de vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet, inte privata kliniker. När det gäller kostnaden så betalar man lika mycket för vården som landets egna invånare gör, alltså får man stå för patientavgifter själv, och i vissa länder behöver man betala hela kostnaden för vården själv först och sedan begära ersättning ifrån deras variant av Försäkringskassan. Ambulansflyg och ersättning för hemresor täcks inte av EU-kortet, men det finns reseförsäkringar angående detta som man kan köpa innan resan.

Eftersom de vanligaste länderna för skidsemester, Frankrike, Tyskland, Italien, Österrike och Schweiz innefattas av EU-kortet så se till att du alltid har ett sådant kort innan du ger dig iväg. Att inte ha ett enda skydd kan bli väldigt dyrt om det skulle hända en olycka eller oönskad magsjuka eller vad som helst.

För resor inom Norden behövs inget EU-kort om man har en giltig legitimation och kan uppge sin bostadsadress. Gäller det barn behöver de egen id-handling, men om sådan inte finnes så fungerar EU-kortet hur bra som helst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock