När gäller reseförsäkringen
En reseförsäkring täcker normalt sett de flesta sjukdomar och olyckor. Om du ska iväg och göra något som ses som extra riskfyllt: bestiga Mount Everest, delta i en MMA-turnering i Ryssland eller hoppa fallskärm, så finns det ett stort värde i att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just den aktiviteten. Om du ska delta i något sådant under organiserade former, genom till exempel en förening, är det dock möjligt att föreningen har en egen försäkring som gäller även utomlands. Det ligger dock på ditt eget ansvar att kolla upp detta innan du ger dig iväg. Tänk också på att vissa regioner kan undantas från försäkring om det till exempel råder krig eller annat katastroftillstånd i landet du ska resa till.
Allt täcks inte av vare sig hemförsäkring eller kreditkortet
Många avstår från att köpa en särskild reseförsäkring då de tror att de får samma täckning antingen via sin vanliga hemförsäkring eller genom de särskilda försäkringar kreditkortsbolagen brukar skryta med när du till exempel betalar en resa online med deras kort. Detta stämmer dock oftast inte utan det finns stora fördelar med att betala en liten summa för en separat försäkring. Se till att noga kolla upp och jämföra vad som ingår och vad som inte ingår. Och du: glöm inte bort att läsa det finstilta. Det är ofta där som den mest intressanta informationen finns att hitta, och det som kan få dig att slippa gå på en mina när olyckan är framme.
UD hjälper oftast inte till’
Många svenskar har en övertro på myndigheter, och på den hjälp man kan få från svenska ambassaden om man befinner sig utomlands. I praktiken är det väldigt lite hjälp du kan få därifrån, utan UD hänvisar oftast till det landet du befinner dig i:s lokala myndigheter om du till exempel utsätts för ett brott. I händelse av sjukdom eller olycka där du behöver sjukvård kan ambassaden eventuellt låna ut pengar för att betala det akuta, men räkna med att få återbetalningskrav på detta när du kommer hem om du inte är väl försäkrad på egen hand.