Vilken reseförsäkring ska du teckna?

Att planera en utlandsresa är mer än bara boka biljetter och boende. Pass ska kollas och kanske förnyas, eventuella visum sökas och valuta inhandlas. Men glöm inte det kanske viktigaste, att ordna med reseförsäkring. En bra försäkring gör det lättare att slappna av under och inför en stundande resa. Man vet aldrig när olyckan är framme och att bli sjuk eller kanske utsatt för stöld kan bli väldigt kostsamma upplevelser. Det finns en uppsjö av försäkringar för olika typer av resenärer, det är ju stor skillnad på att resa en vecka till en charterort eller backpacka jorden runt i flera månader!

Se över dina nuvarande försäkringar först

Oftast räcker det med en vanlig hemförsäkring när du ska ut och resa men tänk på att de endast gäller under en kortare period om 45 upp till 60 dagar. I de allra flesta fall är detta fullt tillräckligt men reser du längre kan det vara läge att teckna en separat reseförsäkring. De allra flesta försäkringsbolag kan erbjuda så kallad utökad försäkring på redan existerande försäkringar. Så har du en hemförsäkring är det bra att först undersöka om och hur länge du har möjlighet att utöka ditt reseskydd på den. Har du inte en hemförsäkring finns det många bolag som kan erbjuda separata reseförsäkringar. Då får du ofta uppge hur länge och i vilka länder du kommer att resa.

Hur du reser påverkar försäkringspremien

Det är som bekant många faktorer som styr priset på din försäkring som vilka länder du reser till och vad du planerar göra under resan. Så tänk över noga hur ditt resande kommer att se ut och vilka eventuella risker det kommer att innebära. Är du en aktiv person som vill ägna dig och sporter som dykning eller surfning går det ofta att köpa extra skydd för just dessa aktiviteter. Reser du lätt kanske du inte behöver en försäkring mot stöld av egendom, se över hur hög självrisken är och avgör själv om den är värd mer eller mindre jämfört med dina värdesaker. Många bolag specialiserar sig på reseförsäkringar, likt Europeiska ERV, Gouda, Solid och World Nomads.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock