Besöka tandläkare utomlands

Det är inte utan anledning man tittar en häst i munnen om man överväger att köpa den. När dess tänder är nedslitna svälter den nämligen ihjäl. Även för oss människor är dessvärre tandvård är ett område som hör livet till. Sverige har bra utbildningar på detta område och marknaden är reglerad. Det innebär att vi kan räkna med att bli professionellt och kunnigt bemötta när vi söker hjälp. Det finns dessutom ett högkostnadsskydd och subventioneringar som innebär priserna inte är så höga som de annars skulle ha varit. Kan det ändå finnas anledning att besöka tandläkare utomlands? För många, som känner ett motstånd mot tandläkarbesök, är det något av en skräcksituation att behöva söka vård hos någon som man kanske inte ens kan kommunicera med ordentligt. I det här inlägget ska vi titta på ett par situationer där det, trots detta, kan bli aktuellt att besöka tandläkare i ett annat land än Sverige.

När olyckan är framme

Det har visat sig att få utomeuropeiska tandläkare klarar kunskapsprovet när de vill börja jobba som tandläkare i Sverige. Det anses inte bara bero på att vi har hög standard på tandvården i Sverige utan också på att proven innebär att man måste tillgodogöra sig kurslitteratur på ett annat språk än sitt modersmål och ta ansvar för avancerade studier samtidigt som man är ny i ett främmande land. En tandläkare som du möter i dennes hemland kan du i regel känna stort förtroende för. Om du skulle råka krossa en tand, slå ut tänder eller drabbas av akut tandvärk är det, i de flesta fall, bättre att snabbt göra något åt saken än att vänta tills man kommit hem och får möjlighet att träffa sin svenska tandläkare. Har du en inflammation kan den förvärras om du inte genast gör något åt det. Tappar du fyllningen i en tand kan kronan skadas så mycket att den blir omöjlig att reparera med mindre än att du måste gör en dyr rotfyllning. Har du en bra försäkring gäller den akuttandvård under semestern.

Det finns pengar att tjäna

Trots subventioneringarna är det relativt dyrt med tandvård i Sverige. Det ordnas därför organiserade ”tandvårdsresor” till länder som Polen där man kan få bra vård till ett bättre pris. Förutsatt att man inte går miste om pengar i förlorad arbetsinkomst. en tandläkare Stockholm hjälper till på hemmaplan, om du är stockholmare och behöver uppföljning. För EU-medborgare är det numera smidigt att söka tandvård i hela Europa. Det finns dock även mer exotiska resmål där turister kan passa på att göra sådant som är dyrt i Sverige. Då handlar det tandkliniker med tandläkare som är experter på att ge bra service på engelska och som ofta är mycket skickliga i sitt yrke. Enligt socialstyrelsen finns det inga tecken på att personer som fått tandvård utomlands blivit sämre behandlade än dem som fått hjälp av svenska tandläkare. Man ska dock vara medveten om att det kan bli problematiskt om oturen skulle vara framme och man får problem med ett ingrepp, efter det att man återvänt till Sverige.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock