Hur hittar du en bra läkare på resan?

Att hitta en bra läkare utomlands är inte alltid det lättaste, särskilt inte om du befinner dig i en pressad situation när du behöver en sådan. Om du bor på hotell bör receptionen kunna hjälpa dig, men annars är internet det bästa sättet. Om du behöver hitta en läkare online kan du antingen använda Google, och vid besvär som inte är akuta så finns också det tjänster som är ett bra alternativ där du kan få rådgivning och recept online direkt av en svensk läkare, även om du är på resande fot.

Sjukvård i Europa

Om du reser i Europa är det bra att veta att du har rätt till sjukvård på samma basis som invånarna i det landet du besöker. Dock är det bra att se till att ta med sig ett europeiskt sjukförsäkringskort som du kan få via Försäkringskassan. Om du har ett europeiskt sjukförsäkringskort så ska du behandlas utan kostnad eller till samma kostnad som en lokalinvånare. Om du däremot inte har det kortet med dig kan det bli så att du behöver betala sjukvården själv på plats och sen får ansöka om att få tillbaka pengarna vid hemkomst.

Sjukvård i USA

Elektronische_Gesundheitskarte_Mustermann_RSSjukvård i USA är dyrt och åker du dit är det verkligen nödvändigt att ha en bra reseförsäkring. Ett vanligt läkarbesök kan kosta uppemot tusen kronor. Skulle du ha otur och hamna på sjukhus kan du räkna med kostnader på 15-20 000 kronor per dygn, exklusive mediciner och eventuella ingrepp. Om det är så illa att du behöver transporteras hem med ambulansflyg kan summan landa närmare en miljon kronor. Det kan också vara besvärligt att ens hitta en läkare som är beredd att behandla någon som inte har en amerikansk sjukvårdsförsäkring.

Sjukvård i Thailand

Sjukvården i Thailand är väldigt klassberoende. Den offentliga sjukvården är generellt dålig, men om du kan betala för dig så slår den thailändska sjukvården den svenska. Du kan räkna med att snabbt få träffa läkare och få riktigt bra behandling. Dock så är det även här så att du kommer att få betala det ur egen fick om du inte är ordentligt försäkrad.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock